Det årlige trenerseminaret fra NFF Rogaland ble avholdt denne helga. IL Brodd var representert med trenerutvikler Rune Larsen og sportslig leder Eirik Tjørhom. Det skulle bli en variert helg der gjennomgående tema var å ha spilleren i fokus. Å se hver enkelt spiller.


Kl 1630 sjekket vi inn i Ynglingen, og kl 1700 var lokale Roar Wold i gang med sitt foredrag som tok utgangspunkt i "Magne". "Magne" var ingen stor fotballspiller, og karrieren fikk en bråstopp da treneren valgte å spille med 10 mann framfor å bruke reserven "Magne" da en spiller måtte ut med skade.

Overgangen til neste foredragsholder var ganske voldsom. Miguel Cardoso (bildet), med bakgrunn fra bl.a Porto, Sporting Lisboa og Shaktar Donetsk, gikk gjennom hvordan en ung fotballspiller følges opp i storklubbene. Avstanden mellom Shaktar Donetsk og IL Brodd er og blir formidable både hva gjelder oppfølging og budsjett, men det finnes elementer som vi kan ta lærdom av. Fredagskvelden ble avsluttet med en praksisøkt i Vikinghallen ledet av Cardoso. Han hadde spesielt fokus på defensiv organisering,  forflytning av den bakre firer samt press på ballfører.

Lørdagen ble innledet med foredrag fra tidligere Brann-spiller og Bryne-trener, Magnus Johansson. Johansson, som nå er ansatt i NFF Hordaland, fortalte bl.a om et spennende veileder-prosjekt som de har hatt i Hordaland de siste årene. Roger Naustan, spillerutvikler og hovedtrener for RBK2, fortalte litt om Rosenborg-modellen, og hva de ser etter av type spillere. Videre fortalte han at de hadde falt ned på at klubben ikke hentet talentene til klubben før fylte 15 år, men at de hadde et godt samarbeid med NFF Trøndelag og hadde god oversikt over talentene i Trøndelag. Hovedgrunnen var bl.a at man da lettere kunne se konturene av en toppspiller, samt at erfaringene tilsa at spillerne beholdt sulten lenger.

Paul Cowie fra Birminghams A-lag damer, forøvrig et av Englands beste damelag, gikk gjennom deres erfaringer i jente/dame-fotballen og hvordan de trente fram toppspillere til landslag. Cowie hadde også ei interessant og lærerik treningsøkt i Viking-hallen etterpå, og viste bl.a at nivået på jentefotballen i Rogaland holder høy klasse.

Søndagen fikk vi stifte bekjentskap med en annen del av fotballen, nemlig agentvirksomhet og hvor mye penger som er involvert ute i de store klubbene. Vidar Fossdal, som driver stort innen finansiering av spillerkjøp og klubbkjøp gjennom selskapet Football Finance Group (FFG) fortalte om sine erfaringer fra sin egen klubb, Osterøy, som trener på G16-laget. Noe oppsiktsvekkende så hadde laget hele 11 treningsøkter i uka, men de hadde også oppnådd gode resultater gjennom flere kretslagsspillere og hospitanter inn i Brann-systemet.

Seminaret ble avsluttet med teori- og praksisdel fra radarparet i Coerver Coaching, Brad Douglass og Jorge Aguiar. Douglass hadde bl.a en teoridel der han gikk gjennom innlæring av ferdigheter, og hvordan disse skal bli automatisert i hjernen. Svaret var enkelt. Repetisjon, repetisjon og atter repetisjon.

Håper flere har mulighet til å sette av denne helga i januar 2018. Mye bra teori å ta med seg inn i treneryrket, og ikke minst tips til gode fotballøvelser på feltet.