Over 150 trenere var i helgen samlet i Ynglingen og Vikinghallen for å bli inspirert og ta til seg ny lærdom. NFF Rogaland inviterte til samling med flere spennende gjester, bl.a med en brennhet VM-gull vinner i håndball, Thorir Hergeirsson. 

Mange gode foredragsholdere var samlet, og fredag ettermiddag / kveld var viet til teori i Ynglingen. Dessverre var kun to representanter fra Brodd representert. Her bør det bli mange flere neste år.

Det var landslagssjefen i håndball som startet ballet. Et meget interessant foredrag der man kunne trekke konklusjonen at psykologi og oppbygging av spillere (gi ros) var en vesentlig faktor for suksess. Han ble avløst av ungdomsakademi-ansvarlig i FC Porto. Uten sammenligning så er hverdagen i den portugisiske toppklubben ganske så annerledes fra IL Brodd. Kravet om resultater og et veldig fokus på å vinne lå i bunn. Det handlet om å finne de beste spillerne, og klubben hadde et enormt apparat som jobbet for å finne de største talentene.

Fredagen ble avsluttet med et kort innlegg av Håkon Grøttland, ansvarlig for Landslagsskolen i NFF. Han forklarte kort om hvordan NFF har til hensikt å finne de største norske talentene i alderen 13-16 år. 

Store deler av lørdagen var vi observatører i Vikinghallen der vi fikk gjennomgang av flere interessante øvelser. Brad Douglas var der i regi av Coerver Coaching. Han hadde spesielt mye fokus på at spillere skal bli gode med begge bein. Også Alf Ingve Berntsen, som var på besøk hos Brodd tidligere i høst, var representert både med teori- og praksisdel. Spesielt interessant var det å observere praksisøkten i Vikinghallen.

Søndag morgen fikk vi bli med inn i det islandske fotballeventyret som bl.a resulterte i EM-plass i Frankrike. Gjennom Dadni Rafsson fra klubben Breidablikk, fikk vi innblikk i hvordan fotballen drives på Island. Spillerne starter allerede i 3-års alderen, og alle trenerne er betalt. F.eks koster det nærmere 4500 norske kroner å spille fotball for en 11-åring på Island, men kommune/stat går inn og sponser med ca 1000 kr. Stort sett hele avgiften går til å lønne treneren. Videre blir guttene selektert og delt inn etter nivå fra de er 8 år, men alle skal ha et tilbud og alle lag har betalte trenere med god kompetanse.

Til slutt fikk vi stifte bekjentskap med Avaldsnes nye kvinnelagstrener, Colin Bell (bildet). Han kom nylig fra et suksessfullt opphold i tyske Frankfurt, der han toppet det hele med å vinne kvinnenes Champions League. Han ble også nominert til FIFA Coach of the Year i 2015. Han brukte bl.a mye tid på å besvare spørsmål fra salen på hva han mente var den store forskjellen på å trene damer kontra menn. For hans del var det ikke tvil; damene hadde en tendens til alltid å spørre hvorfor under instruksjon.

En meget interessant og innholdsrik helg som flere burde fått med seg. Januar 2017 er det trolig klart for et nytt seminar.